TOPAZ Nummer 6 / 2003
Welkom
Electrobics - Een ontmoeting met het onbekende zelf
Electrobics oefening
Detectie - Ken uzelve en de wereld om u heen
Aan boord van de Regenboogtrein
Drie steunpilaren van educatie
Persoonlijke ontwikkeling, waar begint het?
Daadkracht in menselijkheid
Vitaminen van kleur

Een Electrobics oefening om thuis te doen

Het gadeslaan van een ambachtsman aan het werk, bijvoorbeeld een pottenbakker, een rietdekker of bekwaam meubelmaker, kan een fascinerende aangelegenheid zijn. De fascinatie lijkt voort te komen uit het getuige zijn van een harmonie van activiteiten waarbij ziel, geesteskracht en lichaam van de persoon samenvloeien tot een geheel. Handen kunnen zich niet bewegen onafhankelijk van de geest en de geest staat niet apart van de rest van het lichaam - alle delen zijn op de een of andere manier onderling verbonden.

Datzelfde zien we bij een geoefend danser of acteur; hun lichaam is zozeer in overeenstemming met hun geest, dat beweging en balans ook zonder voortdurende instructies, toch permanent onder controle van de geest staan die fungeert als ceremoniemeester. Evenals bij de ambachtslieden is die harmonie het resultaat van honderden, soms duizenden uren werk, training en oefening.

Een prettige oefening die we thuis kunnen doen om de samenwerking tussen geest en lichaam te verbeteren is de volgende:

Zet een van uw favoriete muzieknummers op en begin er op te dansen. Al dansend probeert u met een hand de muziek te dirigeren terwijl u tegelijkertijd tracht ook het dansen te orchestreren door met de andere hand uzelf aanwijzingen en instructies te geven. Voor sommigen kan deze oefening moeilijk zijn; als dat zo is, helpt het om de hand die zich richt op het dansen, te concentreren op de voeten. Deze oefening geeft u gelegenheid om meer te genieten van uw favoriete muziek en tegelijkertijd de relatie tussen lichaam en geest te verbeteren.

Copyright 2001-2023 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.