TOPAZ Nummer 7 / 2003
Welkom
Beelden van het innerlijk
In de geest van de Olympische spelen
Persoonlijke ontwikkeling
Filmfragmenten
Healing - in de waarden en doeleinden van het leven
Hoe ik leerde slakken te waarderen
Theaterfestival - het Spectrum van het Leven
Kinderen met ADHD winnen zelfvertrouwen
Een originele kleurencombinatie voor ADHD lokalen
Wetenswaardigheden over kleur

In de geest van de Olympische Spelen

In het oude Griekenland hielden alle steden zich aan een bestand tijdens de Olympische Spelen; dit was een heilig principe. Nu, vele honderden jaren later, verklaart het Olympisch Comité dat 'het doen herleven van deze oude gedachte van een Olympische wapenstilstand, met als doel het bevorderen van een vreedzame wereldwijde samenleving waarin meer aandacht is voor menselijke waardigheid', een van de essentiële principes is van die Olympische geest.

De Olympische Spelen zullen in 2004 in Griekenland worden gehouden, het land waar het ooit begon. Theodora Papanastassatou ziet deze spelen als een kans om het principe van wapenstilstand en vrede onder de aandacht te brengen en de dialoog en vriendschap tussen naties en culturen aan te moedigen. Theodora geeft literatuurles op de middelbare school Perachora-Louthraki en is een project voor schoolkinderen begonnen, gebaseerd op de kleuren van de Olympische ringen. Ze vertelt Topaz over dit project.

'Soms gebeurt er veel juist door iets simpel te houden. Als lerares probeer ik mogelijkheden te scheppen voor de volgende generatie om boven het alledaagse uit te stijgen en werkelijke, blijvende waarden van het leven te vinden. Ik geloof dat jonge mensen een aantal simpele, juiste codes nodig hebben om met hun natuurlijke talenten daar bijzondere dingen mee te doen.

In dit project heb ik de kleurencodes gekoppeld aan wezenlijke waarden. Kleur zie je overal in de natuur; het is aantrekkelijk voor mensen en verenigt hen. Een Griek zal dezelfde kleur blauw zien als een Chinees en kernwaarden zijn door de eeuwen heen een bindende factor geweest. Deze kleurencodes en waarden komen samen in de vijf ringen van het Olympisch embleem. Mijn collega's en studenten vonden het idee prachtig en samen hebben we een voorstel over Olympische Educatie in elkaar gezet. Het werd voorgelegd aan het Ministerie van Onderwijs en in december vorig jaar goedgekeurd. De waarde zoals toegekend aan elke kleur is het principe van WAPENSTILSTAND aan de blauwe ring, wereldwijde VREDE aan de zwarte ring (wit in dit project), de kwaliteit van EERLIJK SPEL aan de rode ring, de waarde van VRIENDSCHAP tussen mensen met verschillende achtergronden aan de gele ring en voorstel tot DEELNAME aan de groene ring.

Blauwe ring: het principe van wapenstilstand;

Zwarte ring: wereldwijde vrede;

Rode ring: eelijk spel;

Gele ring: de waarde van vriendschap tussen mensen met verschillende achtergronden;

Groene ring: voorstel tot deelname.

Het Ministerie bood aan om projecten over Olympische idealen te ondersteunen en nodigde scholen uit om mee te doen. Wij hebben het gebied van Wapenstilstand en Vrede gekozen omdat we vinden dat onze wereld dat meer en meer nodig heeft. Onze jongeren hebben hier veel over te zeggen, de wereld van morgen is immers van hen en ze verdienen een betere leefomgeving. Twee basisscholen en twee middelbare scholen hier in de buurt doen mee aan dit project; er zijn 600 kinderen en 200 scholieren wekelijks bij betrokken. We zijn verrast door de kwaliteit van hun gedachten, gedichten, schilderijen, tekeningen, verhalen en ook hun diepe gevoelens over deze zaken. Joanna, 14 jaar oud, schreef: 'vrede is een vlam die in ieder mens brandt en we moeten ervoor waken dat deze blijft branden.'

We bestuderen andere culturen; één klas is bijvoorbeeld vlaggen van andere naties aan het schilderen. Een klas bekijkt kunstevenementen van de moderne Olympische spelen, terwijl een andere op zoek is naar oude voorwerpen met voorstellingen van atletische activiteiten. We hebben een hardloopwedstrijd georganiseerd voor alle jonge mensen in de buurt met het idee van 'eerlijk spel'. Meer dan 200 jongeren deden mee en 100 keken toe. Aan het eind kwamen drie meisjes van de middelbare school hand in hand over de streep omdat ze besloten hadden samen te eindigen, om aan te geven dat het plezier van het meedoen groter was dan de wens om eerste of tweede te worden.

We hebben T-shirts gemaakt met daarop de vijf kleuren en de toegekende waarden. Met 400 kinderen hebben we Heraio bezocht, een plaatselijke tempel uit de 8ste eeuw voor Christus en ook het Oude Olympia, al onderzoekend, fotograferend en ontdekkend. Binnenkort organiseren we een expositie waarin we de resultaten van deze activiteiten presenteren. Er zal een voorstelling over de vijf kleuren worden gegeven met VREDE als centraal thema, een witte kegel in het midden en de vier andere kleuren die dit ondersteunen. De verschillende activiteiten van de vier scholen gedurende het jaar zullen vanaf een CD op een scherm getoond worden. De tentoonstelling blijft open voor andere scholen en publiek.

We verwelkomen uitwisseling met andere scholen en organisaties. Omdat we graag een netwerk willen bouwen van jonge mensen die met elkaar over deze waarden kunnen communiceren, hebben we met een aantal scholen al contact. Door vrienden te maken in Duitsland of Australië en de tradities en manieren van omgang in deze landen te leren kennen, kunnen onze jongeren ervaren wat het werkelijk betekent om een ander te begrijpen. Ze kunnen de dialoog leren waarderen en de boodschap van wapenstilstand en vrede kan door de jongeren worden overgedragen en een plek krijgen in de lokale gemeenschap waarin zij leven. We zijn van plan om scholen in het buitenland materiaal over de Olympische idealen te sturen zoals posters en foto's van onze lopende activiteiten en zij kunnen ons foto's van hun activiteiten sturen.'

Meer informatie terft u op de website gym-perach.kor.sch.gr.

Copyright 2001-2023 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.