TOPAZ Nummer 7 / 2003
Welkom
Beelden van het innerlijk
In de geest van de Olympische spelen
Persoonlijke ontwikkeling
Filmfragmenten
Healing - in de waarden en doeleinden van het leven
Hoe ik leerde slakken te waarderen
Theaterfestival - het Spectrum van het Leven
Kinderen met ADHD winnen zelfvertrouwen
Een originele kleurencombinatie voor ADHD lokalen
Wetenswaardigheden over kleur

TOPAZ

Welkom bij deze uitgave van de Topaz

Enige jaren geleden werd een lied razend populair in de Westerse wereld, misschien doordat het refrein de aantrekkelijke boodschap 'don't worry, be happy' voortdurend herhaalde. Hoewel het simpel genoeg klinkt blijkt in de realiteit dat dit onderwerp complex is. Welzijn op alle niveaus van het mens zijn wordt langzamerhand een van de grote uitdagingen van deze tijd. Stress, depressie en een reeks lichamelijke klachten als resultaat hiervan, nemen in Europa toe op een schaal die waarschijnlijk niemand had verwacht. Terwijl juist het vermogen om tevredenheid en zingeving te kunnen voelen de mens zo eigen is.

In deze editie van Topaz laten we een aantal 'welzijnswerkers' aan het woord. Robyn Leverett, verpleegster en healer, momenteel werkzaam in Israël, Ingrid Bunnik, Nederlands begeleidster van ADHD* kinderen en Marianne T. Nielsen, Deens architect van een schoollokaal voor ADHD kinderen vertellen vanuit verschillende invalshoeken over wat ze doen om menselijk welzijn te bevorderen.

Verder in deze Topaz onder andere aandacht voor het onderwerp persoonlijke ontwikkeling. Roland Böhringer onderzoekt de filosofische en praktische uitgangspunten achter deze vaak gebruikte woorden. Vanuit Griekenland vertelt Theodora Papanastassatou over een project met scholieren om de oorspronkelijke geest van de Olympische spelen te doen herleven, in voorbereiding op de in 2004 te houden Spelen in Griekenland.

Topaz doet verslag van onderzoek, projecten en individueel pionierswerk over het hele bereik van het menselijke leven. Graag ontvangen we uw reacties, ingevingen, ontdekkingen, vragen, inspiraties en projecten en uw ideeën over de inhoud van Topaz.

De redactie.


* ADHD De letters staan voor 'Attention Deficient Hyperactive Disorder' [Aandachtsstoornis en hyperactiviteit, Red]), in het Nederlands dikwijls onthouden als 'Alle Dagen Heel Druk'. ADHD symptomen zijn o.a.: concentratie en aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Diverse onderzoeken tonen aan dat circa 3% van alle kinderen en 1% van alle volwassenen in Nederland aan ADHD lijden.

Copyright 2001-2023 Template Stichting, alle rechten voorbehouden.